iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И депутатите ще се тъпчат с ГМО

И депутатите ги тъпчат с ГМО-храни. Това ще стане факт с отхвърлените на второ четене в парламента промени в Закона за храните. Народните избраници не приеха да се ограничи разпространението на ГМО в и около болници, студетнски столове и други заведения за обществено хранене. Това на практика означава, че такива продукти могат да се сервират и в стола на самия парламент.
 
За тази опасност предупредиха от политическа партия "Зелените" - член на коалиция "България, свободна от ГМО".
 
Забранява се разпространението и продажба на храни, съдържащи ГМО в детски ясли, детски градини, училища и на разстояние до 100 м от тях. Народното събрание прие официална забрана за влагането на продукти и съставки, съдържащи генно-модифицирани организми (ГМО), при производство на детски храни.
 
Опаковките на модифицираните храни ще съдържат задължително идентификатор за ГМО съдъжание с думите "съдържа ГМО", който ще се изписва в размер не по-малко от 25% от големината от опаковката.
 
Официалният контрол, освен от Агенцията по храните, ще се извършва и по сигнали и жалби на граждани. При установени нарушения, за които са дадени предписания или наложени глоби, производителите и търговците ще заплащат такса за извършената проверка.
 
Не бе прието предложението да се забранят всички реклами на продукти с ГМО, в които участват деца или са предназначени за детска аудитория. Пример за такава храна са кренвиршите, които съдържат главно соеви протеини, които са основно ГМО. Според депутата Димитър Чукарски, от това щели да пострадат именно поризовдители на кенвирши, които са най-големите рекламодатели./vesti.bg/
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.