iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гражданска защита спасява археологически разкопки в Перник

Екип на „Гражданска защита" в Перник спаси от наводнение ценни археологически разкопки.
 
Шест дни след като екипи на дирекцията направиха демострации в центъра на града, с които показаха как реагират при спешни операции, на 21.07.2010 г. те се притекоха на помощ в местността Зарина нива, в кв. „Варош".
 
Дежурените от спасителният отряд откликнаха мигновено на молбата на Регионалния исторически музей в Перник да отводни археологическите сондажи. С модерната си техника, те изпомпаха за минути вода с дълбочина повече от половин метър.
 
Старините бяха наводнени от обилните дъждове и съществуваше реална възможност да бъдат провалени стартиращите след дни разкопки в тази местност.
 
Проучването ще бъде подновено на 2 август, когато археолози от музея и ученици от „Археологическа експедиция 2010" ще продължат за трети сезон да проучват съвместно античния некропол в м. Зарина нива.
 
„Трогната съм от бързата реакция на специалистите от „Гражданска защита". Удоволствие е да се работи с хора, които показват професионализъм и съпричастност, и дадоха шанс да се реализира една от най-хубавите инициативи в гр. Перник - разкопките с ученици. Сърдечно благодаря на екипа на „Гражданска защита" - каза и.д. директорът на музея Василка Паунова.
 
Снимки: Филип Михайлов.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.