iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки ученици бяха скаути в Сърбия

Пернишки ученици бяха скаути в Сърбия. Десет младежи и девойки от СОУ "Д-р Петър Берон" и преподавателката им Мая Ганева живяха една седмица на бивак сред природата край сръбския град Лесковац.
 
Седем дни скаутите са лагерували в палатки в подножието на планината Кукавица на около 30 километра от Лесковац. В живописната местност, където е бил базиран лагерът, преминава река Вучанка.
 
30 пернишки и сръбски ученици и трима педагози са се включили в инициативата, която е част от проект за трансгранично сътрудничество.
 
СОУ "Д-р Петър Берон" е партньор в реализирането на проектната идея, съобщи зам.-директорът Саня Спасова.
 
Младежите са минали през екообучение, учили са се да разработват екопроекти и да правят пана. Младите хора почистили част от коритото на река Вучанка и терен с речен бенд, който се използва за плаж. Правили са маси и пейки от дърво, които са монтирали в кътове за отдих в гората.
 
Емоцията и новите приятелства надвиха неудобствата на палатковия лагер, разказаха две от участничките Лили и Ася.
 
Удоволствие на младите хора доставила най-вече грижата за природата. Желанието на учениците е да привлекат за подобни инициативи и връстниците си в Перник
 
Екологичният палатков лагер и обучението са по проект "LEPE II". В него тази година участваха и 20 ученици от Техничка школа "Раде Металац" в Лесковац. Такива инициативи се реализират ежегодно, като в предходни години са участвали други ученици от Пернишко, както и младежи от други европейски страни.
 
За края на месец септември се подготвя провеждането на среща между директорите и екипи на учебните заведения от двете страни на границата, като идеята е те да продължат доброто си сътрудничество и занапред.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.