iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пред финал е санирането на 12 ОУ "Васил Левски" с пари от Япония

На финалната права е санирането на 12 основно училище "Васил Левски" в Перник. Средствата за ремонта бяха предоставени от посолството на Япония у нас. 59 568 евро безвъзмездни пари получи ръководството на школското заведение по програма за безвъзмездна помощ на проекти на местно равнище.
 
Училището е първото в региона, което успешно защити проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата пред правителството на Япония. Вече са подменени дограмата и вратите в школото, монтирана е нова отоплителна климатична система, която ще гарантира комфортна образователна среда през цялата година. Новата сплит система сменя досегашното локално парно и ще намали три пъти разходите за гориво.
 
Досега Дванайстото се отопляваше с нафта, като на сезон се харчеха по около 50-60 000 лева. С придобивките ще се се икономисват по около 20 000 лева, които ще може да се влагат в подобрения на школската материално техническа база.
 
Сега предстои да бъдат направени пробите за работата на климатиците.
 
Освен подмяната на съоръженията и смяна на отоплението, училището със свои средства ремонтира класните стаи, кабинетите и коридорите. В обновлението се включиха директори, учителите и помощният персонал, които работиха безвъзмездно, за да светне школската сграда.
 
За първия учебен ден е планувано официалното откриване на сградата, каза школският шеф Велин Траянов. За церемонията официално ще бъде поканен посланикът на Япония Негово Превъзходителство Цунехару Такеда.
 
В края на месец май културното аташе на японското посолство Юки Такахаши гостува в училището.
 
В партньорство с американската фондация CRS и училищното настоятелство в 12 ОУ е реализиран проекта „Родителско участие в образованието". Резултатът бе съвместното обучение на учители и родители. Със средства от проекта бе построен е тенис - корт и бе обзаведен компютърен кабинет.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.