iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Добрите домакини имунизирани против рак на гърдата

Жените, които "тренират" редовно с парцала, метлата и прахосмукачката вкъщи, може да се чувстват онеправдани, но са по-малко застрашени от рак на гърдата. Това съобщи чешкият информационен сайт Idnes.
 
Ново изследване доказва, че всъщност заплахата от злокачествен тумор на млечната жлеза при жени преди менопаузата се намалява с цели 30%, а при по-възрастните - с около 20%.
 
На какво се дължи?
 
Умората влияе както на хормоналния баланс, така и на метаболитните процеси в организма. Според Би Би Си отдавна е известно, че движението оказва положително влияние срещу разпространението на раковите клетки. Последното проучване обаче се оказало изненадващо - сред най-полезните дейности е домакинската работа.
 
По статистика всяка жена прекарва поне 16 часа на седмица в пране, чистене, готвене и други недотам вълнуващи грижи за домакинството.
 
Повечето гледат на това като на загубено лично време. За някои е направо робство.
 
Учените обаче изтъкват, че домакините получават в замяна по-добро здраве.
 
Д-р Лесли Уокър от Центъра за изследване на рака във Великобритания, който е провел проучването, смята, че разнообразието на движенията при грижите за дома и семейството са дори по-полезни от редица спортни занимания. (24часа)

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.