iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Главанаци" и Йоана Буковска на пернишка сцена

Популярната актриса Йоана Буковска ще играе на пернишка сцена през октомври, съобщи директорът на Общинския драматичен театър в Перник Иво Горчев. Тя ще влезе в ролята на грозна мома в пиесата за деца „Главанаци" на Боян Папазов.
В постановката ще участват Веселин Мезеклиев, Божидар Попчев, Николай Илчев и Васил Пенов.
 
Музиката в пиесата ще се изпълнява на живо от оркестъра на Двореца на Културата.
 
В спектала ще участва и Балетно студио „Вая" с ръководител Ваня Рошкова. Ще бъдат показани и традиционни за Граово хора.
 
Театърът започва репетиции на новата постановка от 1 септември, а премиерата е планирана за 12 октомври.
 
Режисьор на пиесата е Стефан Мавродиев, а сценограф Чайка Петрушева.
 
Пиесата разказва историята на трима братя - Главчо, Гламчо и Глупчо. Те живеят в бедност и следват завета на баща си - да стоят и да чакат късметът сам да ги споходи. Един ден ги посещава пастир, който им посочва пътя към скрито имане. Като се впускат в приключение, изпълнено с вълшебства, те постепенно преоткриват себе си.
 
Авторът на пиесата Боян Папазов освен драматург е и сценарист, режисьор. драматург. Някои го познават и чрез неговото участие в политиката и като дипломат. Той беше депутат в 7-то Велико народно събрание, а по-късно - културен аташе в посолството ни във Вашингтон.
 
Познавачите твърдят, че Боян Папазов е авторът на най-силните български драматургични текстове през последното десетилетие. Някои от неговите пиеси са "Да отвориш рана", "Надежда сляпата", "Изнеси ме на Горната земя", "Магия `82", "Муа у тупан", "Рицар на Светия Дух", "Хора под наблюдение", "Бая си на бълхите", "Продавате ли демони?".
 
Цяло едно поколение българи откри себе си чрез филма по негов сценарий „Всичко е любов" (1979), който само за година, само в България беше гледан от два милиона души.
 
В ужким детската пиеса „Главанаци" има един дядо Божко, който казва: „Словото е магия" и тъкмо това доказва с цялото си твочрество авторът на избраната от пернишкия театър пиеса за новия творчески сезон.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.