iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малолетни булки отпадат от училище

Деца отпадат от обучение в българското училище и заради женитба. 7 на сто от анкетирани родители за причините детето им да не посещава училище са дали този отговор.
 
Най-често посочваната причина обаче е липсата на пари за дрехи и храна в семейството. Този отговор са избрали 41% от анкетираните. Данните бяха изнесени на кръгла маса „Задължителното предучилищно образование от 5 години - възможности и предизвикателства пред една европейска практика", организирана в парламента.
 
Резултатите от анкетата представи Анелия Андреева - директор на Националния институт за обучение на директори /НИОД/ към МОМН, която е ръководител на работната група, подготвяща нов закон за училищното образование.
 
Задължителната забавачка за 5-годишните ще се въвежда с промяна на сега действащия Закон за народната просвета, която вече е одобрена на първо четене в Народното събрание. Един от мотивите за въвеждането на задължителната предучилищна подготовка от 5-годишна възраст е превенция за отпадане от училище.
В момента по данни от просветното министерство годишно около 28 000 деца отпадат от училище.
Проблемът е сериозен и нуждае от задълбочен анализ, коментира по този повод народният представител от Перник Ирена Соколова.
По данни от Регионалния инспекторат по образованието в Перник през тази учебна година отпадналите се само 64 учиника, което прави 0,5% от общия брой на децата в училищна възраст.
 
Резултатите от цитираната анкета сочат, че според родителите 36 на сто от децата не ходят на училище, защото не искат да учат и им е било трудно. 30% са отговорили, че нямат пари за учебници и тетрадки, но 24% са обяснили, че на децата не им е интересно в училище. Родители са посочили, че са спряли детето от училище, защото съучениците му се подиграват или то не ги харесва. Някои са казали, че не е важно детето да учи.
 
Основен проблем за отпадането от училище обаче е бедността, защото наред с липсата на средства за храна, дрехи и учебни помагала, родителите казват, че детото е спряло да ходи на училище защото трябва да помага в семейното стопанство или да ходи на работа за пари за подпомагане на семейния бюджет.
 
През 2005 година бедните деца у нас са били 17%, а на следващата година те са станали 26 на сто. Данните за следващите години още не са публикувани официално, но тенденцията е към увеличаване с около 10 на сто.
 
Превенцията срещу отпадането от училище не е само в ранния обхват на децата от 5-годишна възраст, но и в подкрепа за семействата на тези, които отпадат, категорични са от неправителствения сектор.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.