iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Рударци и Драгичево се притесняват от кувейтски инвеститори

Жители на Рударци и Драгичево са притеснени от бъдещото строителство на вилно селище на територията на Рударци, в което ще инвестира шейхът на Кувейт.
 
Напрежението е заради водата, която и така не достига в двете селища. Арабите имат одобрени проекти за бъдещия градеж, но единствената пречка да започне строителството е свързана с питейната вода.
 
Чуждите инвеститори са депозирали искане в Общинския съвет за водоснабдяването на тузарското селище. В него ще бъдат вложени 25 милиона евро, а къщите ще бъдат продавани само на кувейтски паралии.
 
Преди време обаче ОбС наложио вето върху включването на нови селищни образувания към водопроводите на Рударци и Драгичево. Въпреки това жителите на двете села са притеснени за водата си.
 
Местните напомнят, че и сега двете села изпитват траен недостиг на животворната течност. Цели махали с дни остават на сухо. Особено тежко е положението през лятото и началото на есента, когато населението се увеличава двойно и тройно.
 
Самата ВиК-система е остаряла и не отговаря на нарасналите потребности на консуматорите. В Рударци например някога водопроводът е проектиран с разчет 2000 жители. През топлите месеци обаче, хората, които живеят тук, са пет пъти повече. Разраснали са се и Кладница и Драгичево.
 
За шейха на Кувейт, готов да инвестира 25 милиона евро в бъдещо курортно селище, няма да е финансов проблем да си намерят начин за осигуряване на ВиК система, която да не е свързана с местния водопровод, за да не останат селата съвсем без вода, смятат " засегнатите" селища".
 
Точно това смятат и от Община Перник. Затова вече 6 години кувейтците не могат да започнат строежа. Има вариант инвеститорите да си "вдигнат шапката" и да заминат да вложат капиталите си в Румъния и това ще стане ако от Перник продължават да ги мотаят.
 
За всеки случай жителите на Рударци и Драгичево заплашват, че са готови на всички разрешени от закона протестни действия, за да запазят и малкото вода, с която разполагат. Само дето никой не иска да посяга на водата им.
 
Притестенията на хората засега са безпочвени, тъй като наскоро зам.-кметът арх.Михаил Михайлов заяви, че с искането на кувейтците забраната за включване на нови имоти във водопроводната система няма да падне.
 
За селището на арабския магнат трябва да бъде изграден специален нов водопровод, но преди това ВиК трябва да каже откъде ще мине трасето и какви съоръжения са нужни към него. Готовото вече становище зам.-кметът вече е внесъл в ОбС. /по материал от вестник /"Съперник"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.