iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Полицейска операция Килърите и в Перник

Полицейските действия, насочени към предотвратяване на дейността на организирана група, занимаваща се с тежка престъпност се измършват и в Перник, съобщават от пресцентъра на МВР.
 
Специализираната полицейска операция „Килърите" стартира тази сутрин на територията на няколко областни дирекции в страната.
 
Акцията се реализира под ръководството на Софийска градска прокуратура. В нея участват служители на „Криминална полиция", ГДБОП, ОДМВР- София, Плевен, Варна, Бургас, Перник.
 
Целта е предотвратяване на дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с тежка престъпност.
 
По неофициална информация става дума за строго изградена престъпна структура за поръчкови убийства на бизнесмени, свързани с политиката като банкера Емил Кюлев и съпруга на бившата министърка на спорта Весела Лечева - Манол Велев, и двамата спрягани в различни момента за съветници на президента Георги Първанов, макар от президентството нееднократно да отричаха подобни твърдения в пресата.
 
Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че "Килърите" е операцията, обещана на премиера Бойко Борисов за 5 юли - празника на полицията, но се е забавила, за да се изготвят перфектни доказателства.
 
Той отказа повече подробности, включително с кои от неразкритите знакови убийства на бизнесмени е свързана групата, но обеща пресконференция в събота. Премиерът Борисов пък похвали операцията с включване по телефона в сутрешния блок на Нова телевизия.
 
Задържани са около 20 души и са проверени над 30 адреса. На един от адресите е оказана съпротива и отказано съдействие на органите на реда. Полицаите са предотвратили ползването на автомат "Калашников" за отпор срещу техните действия. 
 
Оперативно следствените действия ще продължат през целия ден.
 
Арестуваните са участници в организирана престъпна група, занимаваща се с тежка престъпност от всички нива - поръчители, посредници и изпълнители.
"Наименованието на операцията говори за предмета на дейност. Най-хубавото е, че за първи път хващаме цялостния спектър, всички елементи на тази организирана престъпна група - от най-ниското до най-високото ниво. На този етап няма да споменавам конкретни имена. Извършват се претърсвания на територията на цялата страна, ще има действия, които ще се предприемат и в следобедните часове. На един от адресите имаше оказване на съпротива, неотваряне и неразпореждане на полицейско разпореждане. Бързината на колегите не позволи да бъде използван автомат "Калашников"." каза министър Цветанов пред бТВ.
 
Попитан дали тази престъпна група е участвала в някои от знаковите убийства през последните години, министърът отговори: "Имаме предположения, но конкретно за едно от убийствата това е съпричастността на тази организирана престъпна група".
 
След като приключат всички действия, които се извършват от служителите на територията на цялата страна, утре ще обясним цялата схема. Някои от задържаните са живели изключително добре, харчат си парите добре, няма нещо, за което са се притеснявали, допълни министър Цветанов.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.