iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Крачка назад, 2% напред в пенсионната реформа

Крачка назад, 2% напред в пенсионната реформа

Премиерът Бойко Борисов и синдикатите се разбраха за плавна пенсионна реформа и увеличаване на осигуровките с 2%
 
Необходимият за пенсиониране осигурителен стаж ще се повишава плавно, а не както беше предвидено - с три години наведнъж, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща на премиера Бойко Борисов със синдикални лидери, в която участва.
 
От КНСБ и КТ "Подкрепа" съобщиха, че Борисов се съгласил да бъде криминализирано невнасянето на осигурителни вноски от страна на работодателите. През септември правосъдният министър ще изготви и внесе необходимите промени в Наказателния кодекс, посочил премиерът.
 
Разговорите  по реформирането на пенсионната ситема  ще продължат, а Главната инспекция по труда ще прави денонощни проверки на фирми.
 
Гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване се отлага за есента, а през август ще има извънредни заседания на Съвета за тристранно сътрудничество, стана ясно още след днешната среща.
 
Премиерът Борисов е изразил и принципната си подкрепа за искането на синдикатите да се увеличи осигурителната вноска с 2% от догодина, но преди това е изискал да се направят анализи за приходите, които ще влязат в бюджета от прилагането на тази мярка.
 
Подобна мярка би осигурила 400 млн. лева.
 
Между 380 и 400 млн. лева са вземанията, които бизнесът дължи за неплатени вноски на НОИ.
 
С 13 млрд. лева е олекнал бюджетът на НОИ заради намаляването на вноските при управлението на последните три правителства, по данните на "Подкрепа".
 
Около 1/3 от работещите у нас се осигурявали в момента на минимална работна заплата, което не отговаряло на реалните възнаграждения на хората.  Затова синдикатите настояват неплащането и укриването на осигуровки да бъде наказвано по същия начин, както неплащането и укриването на данъци.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.