iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проект за социално включване дава нови възможности за общините

Проект за социално включване дава нови възможности за общините

Нов проект за социално включване стартира от днес Министертвото на труда и социалната политика с бенефициент общините, съобщи народният представител Ирена Соколова.
 
По думите й проектът ще даде възможност за разкриване на нови социални услеги за семейства в риск. Ще може да се изгражда необходимата социална инфраструктура, а там, където я има - да се насити с дейност. Тя е готова да окаже съдействие за разработване на идеи и конкретни проекти при проявено желание от общините в област Перник.
 
Това е още една възможност за социалицация и интеграция на децата в риск и за подкрепа на семействата им, коментира тя. Според Соколова особено ценна е възможността за квалификация на кадрите от предучилищния сектор, който създава проектът.
 
Той беше представен на пресконференция днес в МТСП от зам. министър Валентина Симеонова с официалния представител на Световна банка за България Маркус Репник.Проектът за социално включване ще се осъществи със заем от Световната банка в размер на 40 милиона евро. Състои се от три различни компонента, насочени към различни възрастови групи деца, към семействата им и към педагози.
 
Чрез проекта ще се разшири обхвата на услугите, свързани с грижи за деца и ще се подобри училищната готовност на децата от семейства с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до 7 години.
 
Ще се финансират дейности за формирането на умения за отглеждане на деца до 3-годишна възраст на родители и семейства.
 
За децата от 3 до 7 години услугите са насочени към интеграция в детските градини и подобряване на училищната готовност.
 
Финансирането предвижда и обучение на доставчици на социални услуги и персонал в детски градини.
 
Бенефициенти по проекта са общините. Ще бъдат включени всички общини, които са и областни центрове, както и минимум по още една община от всички 27 области.
 
Основни критерии за избора на бенефициенти са относителният дял на подпомаганите чрез месечни социални и семейни помощи деца в общината, многодетни семейства и самотни родители със социални помощи, деца с увреждания, в детски градини, в предучилищна възраст и деца с начално образование.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.