iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министър от Перник търси таланти в забавачките

Талантливите деца ще се отсяват още в детската градина, предвиждат промени в новия Закон за закрила на детето.
 
В социалното министерство обмислят да променят целия семеен кодекс, като го превърнат в Кодекс за детето и семейството, обяви социалният зам.-министър- перничанката Валентина Симеонова, цитирана от в-к "Монитор". Учителите ще бъдат обучени да откриват хлапетата с дарба и съответно след това обществото ще положи усилия да я развие по най-добрия начин, коментира тя. Става дума за наистина ранно професионално ориентиране, което в момента в страната напълно липсва и това е голям проблем, смята тя. Ако отрано сме наясно със заложбите на детето, ако то има интерес към точните науки и математиката, да кажем, ще знаем и как да го стимулираме, за да ги развие. Въпрос на организация и експертиза, не толкова на пари е готвената промяна, смята Симеонова.
 
Според социалната зам.-министърка в момента всичко все още е на ниво идеи, които тепърва ще се обсъждат нашироко от експертите в различните сфери. Целта е обаче новото законодателство да постави детето в центъра на всички институции, както на социалните, така и на здравните, образователните, спортните и дори културните.
 
В новия Кодекс на детето и семейството ще се набляга не само и единствено на защитата на невръстните, но и върху изявата на техните възможности. Ще се разпишат текстове за свободното време, за ранното развитие. Освен това всички политики ще са събрани на едно място, коментира Валентина Симеонова. Обмисля се също така и въвеждането на определени наказания за родители, които занемаряват или неглижират своите деца.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.