iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Художничка се влюби в Кракра Пернишки

Българката Милена Велчева стана първият художник, открил изложба в галерията към храма на Христос Спасителя в Москва. Това бе част от Първия славянски форум на изобразителното изкуство "Золотой Витяз" ("Златният рицар") в руската столица. Според президента на "Золотой Витяз" Николай Бурляев Велчева единствена е получила благословията на Московския и Всеруски патриарх Кирил да изложи картините си в прочутия храм.
 
Изложбата се наричаше "Православни манастири и славянски дух" и е преминала под мотото "С любов и преклонение ще се спасим". На нея са били представени 41 картини с манастири от България, Сърбия, Русия, един цикъл платна, посветени на Атон, както и историческите портрети, с които Велчева е известна у нас. Картините са рисувани със сух пастел - много деликатна и рядка техника, която има особено въздействие, тъй като те се изпълват с мекота. Познавачите твърдят, че по този начин художничката изгражда образи, които изглеждат едновременно реални и фантастични. Милена Велчева се заема с живопис сравнително късно. Тя е завършила стенен текстил в Художествената академия при проф. Димо Балев и дълги години тъче гоблени. Нейният килим "Човекът и движението", който е с размери 3 на 4 метра, украсява аулата на НСА. Повечето си гоблени изработвала сама, без технически помощници, в ателието си в софийското село Мирково. Постепенно обаче художничката стига до заключението, че това е изключително бавен начин да изрази себе си. Последния си гоблен завършва през 1995 г. Огромният й тъкачен стан сега е на склад. Предложила да го подари на НХА, но дори в академията нямали място да го сложат.
 
"От доста време съм се насочила към теми като портрети на Ботев, Левски и други исторически личности - казва художничката. Тоталната несправедливост ме накара да потърся непреходното."
 
От кметството на Перник й поръчали портрет на Кракра Пернишки. Това станало предизвикателство за нея, защото за болярина има само едно описание от византийския хронист Скилица Кедрин от ХI век, и то е от две изречения. Нейният портрет обаче става такъв хит, че се налага да нарисува още няколко негови варианта по-късно. За разлика от много други художници Велчева иска да знае кой купува картините й. "Първо ми е интересно и второ, понякога те ми трябват за изложби."/Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.