iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ядем хляб от фураж под 70 ст.

Ядем хляб от фураж под 70 ст.

Цената на хляба от новата реколта няма да мине един лев за килограм.
 
Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той припомни златното правило за формиране на цената при зърнените продукти ­ 1:2:4. Това на практика означава, че щом в момента пшеницата е по 25 ст./кг, брашното трябва да е 50 стотинки, а килограм хляб - левче, но тъй като той е по 700 - 800 г, цената трябва да е около 70 - 80 стотинки, в противен случай той е от фуражно зърно. И ако някой се опитва да продава по-скъпо, това е със спекулативна цел, уточни министърът. Очаквахме реколтата да бъде около 4 млн. т, възможно е обаче да бъде с 0,5 млн. т по-малко, но за зърнения баланс на България са необходими 1,8 млн. т, което показва, че имаме два пъти повече жито от необходимото, за да се изхрани нацията. Хлебопроизводителите да не пазаруват в момента фуражна вместо хлебна пшеница и от нея да правят хляб с добавки, призова Мирослав Найденов. Разликата в изкупната цена е 3-4 ст., което в крайната цена е 5 стотинки повече, но хлябът ще е направен от качествено жито. Предстои да се направи български държавен стандарт за хляба, припомни Найденов.
 
След въвеждането на държавен стандарт за хляба ще има купувачи дори ако цените на насъщния скочат. На хората им омръзна да ядат неща, които не са здравословни, но това трябва да е обвързано и с въвеждането на БДС за брашното, категоричен е проф. Гроздан Караджов, който е един от най-добрите български специалисти в областта на производството на хляб. В момента на пазара у нас почти не може да се намери брашно без коректори, съобщи още експертът.
 
Много от хлебарите дори не знаят какво влагат в насъщния защото получават брашното, третирано от мелницата. Повечето хлебари обаче искат, като пуснат брашното в бъркачката, след час и половина да имат хляб. Има обаче зърно, от което може да се произведе хляб без добавки, уточни той./ Монитор
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.