iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Втора степен на опасност от порои обявиха в Пернишко

За 17 области в страната е обявена "оранжева" - трета, от общо четирите степени на опасност поради очакваните обилни валежи и гръмотевична дейност, съобщиха за БТА от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 
Според информацията, която е получена в министерството от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, възможните количества валежи на места ще надхвърлят 50 л на кв. м за предстоящите 24 часа.
 
Тази степен на опасност означава, че са възможни щети върху стопански обекти, както и че съществува опасност за хората, посочиха от министерството. Препоръката оттам е към всички, които предприемат пътуване или друга дейност, свързана с излизане на открито, да се информират за метеорологичната обстановка.
 
Трета степен на опасност е обявена за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. С по-ниската, втора степен на опасност са категоризирани областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Кюстендил, Перник, а без риск - Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска.
 
По информация към 10 ч. тази сутрин за предходните 12 часа на връх Ботев са паднали общо 43 литра на кв. м. Това е най-голямото количество валеж, измерено в страната, обясни дежурният синоптик в НИМХ на БАН Анастасия Стойчева.
 
В района на Пазарджик за същото време са паднали 39 л/кв. м, в Плевен - 36, в Сандански - 34, на връх Мургаш - 27, в Пловдив - 25, в Хасково - 23, в Ловеч - 20 л/кв. метър.
 
В района на София общото количество на падналия дъжд през нощта е пет литра на квадратен метър, а на Черни връх - 16.
 
Най-висока е била скоростта на вятъра в района на Кърджали в ранните сутрешни часове - до 72 км/час.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.