iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин жив и здрав след смъртоносен технопарад

Перничанин се оказа невредим след като пристигна със закъснение за злочестния финал на музикалния фестивал.
 
Деветнайсет души загинаха, а повече от 340 бяха ранени в масова паника по време на технопарада Love Parade в германския град Дуисбург.
 
В парада са участвали близо 1,4 милиона души. Сред тях е бил и 20-годишният перничанин Мартин Коконов, който следва в немския Ruhr Universität, Бохум. С него се свърза репортер на iPernik.com.
 
Нашият съгражданин, който е завършил Езикова гимназия "Симеон Радев", е бил на мястото на инцидента, в злополучния ден, но за щастие не е пострадал в нелепия инцидент.
 
Припомняме, че около 17.15 ч. в събота в претъпкан 200-метров тунел, когато започвал финалът на музикалния фестивал, хиляди хора се опитвали да стигнат напряко до сцената на фестивала - бивша жп гара, но били спрени от охранителите заради липсата на място вътре. Така се оказали блокирани в тунела, превърнал се в капан, и настъпила паниката.
 
Половин час преди трагедията полицията безуспешно се опитала да затвори входа към тунела. Мартин пък пристигнал близ час по-късно. Самият той съжалява за жертвите на инцидента. По думите му, нищо не предполагало подобен нелеп завършек на събитието. Организацията била на ниво, с изключение на фаталния инцидент, имало подсигурен транспорт - допълнителни автобуси, влакове, охраната също била на мястото си.
 
5500 полицаи и спасители са били мобилизирани за поддържане на реда в края на музикалния фестивал. Въпреки това обаче, достъпът на медицинските екипи до тунела е бил затруднен заради огромната тълпа. Фестивалът не бил прекъснат веднага, тъй като организаторите се опасявали от избухване на втора вълна паника.
 
Така, техно-парадът, който Мартин и стотици хиляди млади хора от целия свят щели да запомнят с неговите огромни мащаби, световно-известни DJ-и, невероятна атмосфера и преживяване, се превърна в трагедия, довела до загубата на 19 човешки живота и сложила край на ежегодното му провеждане.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.