iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Синхуа разпрастранява по света видео за Църногорския манастир

Видео репортаж за българското кисело засне екип на Китайската държавна агенция Синхуа в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци и в Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор.
 
Екипът беше воден от шефа на кореспондентското бюро на Синхуа в България, което съществува от 1956 година без прекъсване. С журналистите дойдоха и представители на китайското посолство, много техни приятели. Репортерът Мариан Драганов и операторът Вячеслав Еремиев в бюрото са българи, затова проблем с комунискацията нямаше.
 
На видеото бяха запечатани кадри от пашата и доенето на биволите от манастирското стадо. После екипът присъства и на тайнството на квасенето и запечата как с кръст и поцвъркване живителната бяла течност се оставя на подходяща температура под действието на лактобацилус булгарикус.
 
Кадрите ще се видят по цял свят, защото видеото ще бъде качено в интернет чрез новия сателитен канал CNC на Синхуа, който излъчва 24-часови тв информационни програми на английски език с огромно покритие от 1 юли тази година. Новият канал се предава на територията на Азиатско-Тихоокеанския регион, Европа, Северна Америка и Африка чрез сателитна връзка, по кабелната мрежа и интернет.
 
Така манастирът над Гигинци и неповторимото биволско мляко отново ще стане достояние на милионна публика.
 
Киселото мляко не е непознат продукт за китайците. От началото на 2009 в китайската търговска мрежа се продава нов вид подсладено кисело мляко с името „Момчиловци", но това, което похапнаха китайските гости на манастира е несравнимо по вкус. Шефът на групата от 11 човека си купил наведнъж 25 кофички, а после питал дза още.
 
През зимата в Гигинци Синхуа снимала сурвакарския празник и така научили за манастирското мляко, споделиха българите в екипа.
 
Китайците са били и в единствения по рода си музей на киселото мляко в Трънско.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.