iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свети Седмочисленици. Успение на св. Климент Охридски. Св. Пантелеймон

На 27 юли светата ни Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици - Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Това е нашата свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон.
 
Проявили монашески подвизи и насаждали вяра и религиозна просвета сред народа през IX век.
 
Техните завети към нас са да пазим вярата в Бога, твърдо да изповядваме православието и да имаме любов към знанието и просветата. Времето, в което живеем има нужда от хора с тяхната духовна сила, с тяхната духовна култура.
 
 
На този ден през 916г. е починал първият от тях - св. Климент и светата Църква отбелязва неговото успение.
 
Св. Климент, Охридски Архиепископ бил ученик на св. братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.
 
Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид.
 
Днес светата Църква чества и св. великомъченик Пантелеймон.
 
Той е живял в Никомидия през III век.Син е на сенатора Евстрогий. Учил при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството.
 
Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.
 
Голяма богослужба и курбан ще има в храма „Св. Пантелеймон" в Голо Бърдо (при Белодробната болница), кодето през ранното средновековие е имало православен манастир.
 
В двора на болницата в Перник има параклис, посветен на светията лечител.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.