iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ГЕРБ запазва ниските данъци през следващите 3 години

Правителството планира през следващите три години да не прави промени в данъчната политика.
 
Днес Министерски съвет прие решение за одобряване на основните допускания и бюджетната прогноза за периода 2011-2013 г., приемане на разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, без по общини, за периода 2011-2013 г. и за одобряване на актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг.
 
Догодина повече пари ще бъдат заделени за здравеопазването, социалната сфера и отбраната става ясно от варианта на бюджет 2011, който днес беше обсъден от министрите. Кабинетът обаче не възнамерява да променя пенсиите. Поне до 2012-а пенсионерите ще получават толкова, колкото и в момента. Едва през 2013 г. се предвижда средствата да се определят на базата на механизъм за осъвременяване на пенсиите.
 
Изготвени са и проектите на бюджетните взаимоотношения на централния бюджет с бюджетите на общините и на субсидиите/трансферите за Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската академия на науките, държавните висши училища и държавните висши военни училища за периода 2011-2013 г.
Дългосрочната макрорамка на бюджета до 2013 г. предвижда инфлацията да бъде между 2.7 и 3.6%, като най-голям ръст на цените се очаква догодина. Това всъщност, според специалистите, означава, че България се отдалечава от Еврозоната. Според критериите за влизане страната ни може да приеме еврото най-рано през 2015-а, тъй като заложеното ниво на инфлацията е прекалено високо.
 
Прогнозите на кабинета са за продължаващ ръст на Брутния вътрешен продукт, като в рамките на три година той ще нарасне с над 13% спрямо 2010-а.
 
Въпреки опитите на правителството да овладее разходите, догодина е заложено, че бюджетният дефицит ще е около два процента и половина. Тоест, харчовете отново ще са повече, от приходите в хазната.
 
Въпреки това и пред bTV финансовият вицепремиер Симеон Дянков потвърди: „Не вдигаме данъци, акцизи и пенсии догодина". През 2011 г. България ще бъде страната в ЕС с най-ниски данъци и така ние очакваме по-добър растеж, допълни той.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.