iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Насекоми плъзнаха след дъждовете – хапят настървено

Бум от бълхи, комари, хлебарки и разни други насекоми са плъзнали в Перник, оплакват се граждани.
 
Дневно от общинската фирма „Дезинфекция" обработвали по 10 сгради и едва смогвали с поръчките, оплакаха се от предприятието. Имало поръчки от части фирми и граждани.
 
Някои от клиентите си поръчвали дезинфекция срещу паразити два пъти годишно.
 
Засега само кметът на Трън е направил обезпаризитяване на градинките и местата за обществено ползване срещу бълхи, казаха още от "Дезинфекция".
 
Освен познатите хлебарки, в някои части на града плъзнали и нов вид оранжави насекоми, които не пълзят, а подскачат. Буболечки с големината на мравки пък обитавали хладилниците и унищожавали уплътненията им.
 
Възрастно семейство се оплака от жестоки мравки, които като термити опосквали старата им къща. Вече прегризали праг и се промъквали навътре в дома им. Бабата засега ги спряла като поляла с обикновено веро обиталището им.
 
Най-голямата напаст в момента са кафявите хлебарки. Те се внасяли по домовете даже при пренасяне на багаж. Тези дни студентка си донесла от гадините като докарала вкъщи печка и хладилник от квартирата си в София.
 
Хората не трябва да се притесняват, ако ги ужили насекомо, успокояват медици заради зачестилите оплаквания от нахапани.
 
Те съветват пострадалото място да се наложи с лед. Ако въпреки взетите мерки отокът се увеличи и в следващите часове се появи сърбеж, може да се вземе антихистаминов препрарат под формата на таблетки, ампули или сироп.
 
Ако сърбежът е много силен, добре е да се постави студен компрес с вода, но и да се потърси помощ в токсикологичен кабинет.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.