iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат почетен гражданин на Перник за орден

Почетният гражданин на Перник писателят Антон Дончев е предложен от правителството за удостояване от президента на Република България с орден „Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значими заслуги в областта на културата.
Писателят е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършил е право в Софийския университет. Първият му роман „Сказание за времето на Самуила" е публикуван през 1961 г.
 
Той става известен с романа си „Време разделно". Както се сочи в редица съвременни източници - този роман е поръчан от комунистическия режим, като част от пропагандната кампания в подкрепа на насилствените преименувания на български турци и роми през 60-те години, което се повтаря по-късно с филмирането на романа през 80-те в подкрепа на т.нар. "възродителен процес" (Изт.: БХК). С финансовата подкрепа на режима на Тодор Живков романът е превеждан и издаван в чужбина. Обявен е за академик на БАН (2003).
 
След поръчка от Община Перник Антон Дончев  написа историческия  роман в три части „Трите живота на Кракра" за владетеля на пернишката крепост.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.