iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отлагат с година закриването на аптеки

Аптеки, в които липсва естествено осветление, няма да бъдат закрити, обявиха вчера от Българския фармацевтичен съюз (БФС) след среща в Министерството на здравеопазването.
 
Според промените в Наредба 28 на Министерството на здравеопазването в помещенията на аптеките може да има и изкуствено осветление, което да бъде не по-малко от 500 лукса.
 
„Проблем с денонощните аптеки няма, те ще продължат да съществуват", коментира председателят на  (БФС) Мирослав Ненчев Ненчев.
 
По думите му на среща с Министерството на здравеопазването е било постигнато съгласие на аптеките, които не отговарят на изискванията на наредбата, да им бъде даден гратисен период от още една година, за да изпълнят всички промени в нормативната уредба.
 
Това се отнася и до изискванията за осигуряване на достъп на хората с увреждания.
 
С половин година пък ще бъде удължен периодът, в който аптеките ще трябва да отговорят на изискването да скрият лекарствата по лекарско предписание от местата, където могат да бъдат видени от пациентите. „И в момента много голяма част от аптеките отговарят на изискванията на наредбата, а на останалите ще са им необходими не повече от 1000 лева, за да го направят", коментира още Ненчев.
Пернишката структура на Съюза на фармацевтите смята ,че изискването в аптеките да работят само дипломирани фармацевти е правилно, припомни  председателят на местния браншов съюз Величка Бочкова. Това искане е поставено от аптекарите отдавна.
 
В аптеките трябва да работят само дипломирани фармацевти. Сега собствениците на вериги от аптеки наемат неквалифицирани хора и те допускат фрапиращи грешки. Тя посочи като пример как вместо обикновен абокат, на клиент е даден гел с антибиотик абрикорд, вместо детски сироп Суметролин е продаден Сумамет.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.