iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


75 милиона лева от спечелени проекти инвестират в община Перник

Проекти на стойност 75 109 987 лева са изпълнени и се изпълняват в Община Перник от 2007 г. досега,  обяви кметът Росица Янакиева в отговор на питане на съветника от ГЕРБ Кирил Симеонов.
 
От началото на мандата до момента са разработени и внесени за одобрение 57 проекта по различни програми.
 
16 от тях вече са осъществени. За  1 698 012 лв.са 7 проекта по различните оперативни програми.
 
В момента се изпълняват други седем проекта  по оперативните  програми  за 39 688 031 лв.
 
Разработени, подадени и чакащи одобрение към настоящия момент са 5 проекти, чийто общ размер е 33 723 944 лв.
 
В напреднал етап  на разработване са още четири проекта. Най-значимият от тях е интегрираният воден проект, чиято стойност е 94 милиона евро и се очакваше финансиране  от програма ИСПА. Техническата помощ за него е разработена и финансирана от Министерство на околната среда и водите. По интегрираните водни проекти на Перник и Видин се работи паралелно и се чакат резултати от екоминистерството.
 
От голямо значение за община Перник е и проектът по програма "ЕЛЕНА" за 112 милиона евро, с който се кандидатства директно  в Брюксел. Местната администрация вече е внесла разработка за техническа помощ. В момента между двете страни се води диалог. Проектът е насочен  към енергийната ефективност.
 
Шанс да бъде реализиран получава и друг важен проект -  за изграждане на канализация и подмяна на водопроводите в кварталите "Бела вода" и "Рудничар". Разработката, която е на сткойност 75 милиона лева, беше спряна, но Общината отново е получила покана по оперативна програма "Околна среда". В момента се работи за повторното внасяне на проекта.
Очаква се да бъде отворена съответната мярка, за да бъде подаден проект за енергийна ефективност на сградата на болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация - Профилакториум.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.