iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Социологията –начин на употреба

Социологията –начин на употреба

Младежи от Перник решили да си поиграят на социология. Идеята им била да проверят какво мислят перничани за тези, които се мотаят в политиката наоколо. Формулирали няколко въпроса: кой е кмет, кой областен управител; кои са депутатите, избрани в Перник и кого с какво свързвате? Разправят, че изпратили въпросите по мейли и спирали по улиците млади хора, за да получат отговори на тези въпроси. Добре е да се направи уточнението, че анкетираните били  главно от широкия кръг на техни познати. После по някакъв начин обобщили резултатите и после ги направили публично достояние.
 
В цялата работа веднага се провидя зла умисъл - може и да я има. Шепата форумци, които наистина са шепа на фона на безразличното и апатично множество, част от които са служители в местни администрации с недостатъчно уплътнено работно време, се юрнаха да коментират ( и през работно време). Разгоряха се и политически страсти. Търсачи на псевдо сензации даже потърсиха интрига - за пореден път - там, където я няма.
 
Резултатите може и да са показателни. Вероятно класацията може да се направи и без да се питат 300 човека. Все пак набедените за политици са публични личности. За тях се пишат новини и може да се прецени кой колко и с какво присъства в публичното пространство.
 
Социологията не е детска игра. По нашите ширини вместо за изучаване на обществото, по-често служи за печелене на пари чрез поръчани изследвания с предварително зададени резултати и за манипулации на общественото мнение главно по посока на политическите нагласи. Но когато група обществено активни младежи се опитват да премерят нагласите сред връстниците си, може и да са напипали верните процеси  в местната общност.
 
По природа граовците са недоверчиви и обичат да подлагат всичко на съмнение. Но като чуят нещо по телевизора или го прочетат „ у вестнико", а напослеудък и по сайтовете, по-често го приемат за истина от последна инстанция. Та резултатите от допитването на младежите са такива, каквито са. Да му мислят тези, които имат нужда да помпат рейтинг.
 
Политиците могат да стават популярни и със свършена работа, но все пак за резултатите от усилията им трябва да се научава, а това в нашето общество става  чрез медиите. Социологията може само да помогне да се разбере какво свързва или разделя хората не само като индивиди, но и като членове на някакви групи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.