iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


200 квадрата парк в Рударци си купил екс военен министър

Малко над 200 квадратни метра зелена площ в кв. 21 в с. Рударци си купил като придаваем терен екс военният министър Георги Анананиев, съобщи по време на общинска сесия в Перник кметът на курортното село Симеон Павлов.
 
Независимо, че е в редовният си годишен платен отпуск, Павлов беше дошъл по друга работа в Общината и случайно разбра, че съветниците пак ще се разпореждат с общински имот, без да е поискано неговото становище.
Става дума за решение на ОбС, с което беше променен правния статут на 10 терена общинска собственост. По-голямата част от имотите са отредени за озеленяване, в тях има засадени дървета, а в мотивите на общинската администрация се обяснява, че или са частна общинска собственост или са без съставен акт за собственост. Такъв е случаят и с терена в Рударци. По действащия регулационен план на селото това е парк, по думите на кмета - неблагоустроена гора. Досега не е имало акт за общинска собственост. По непотвърдена информация бивши собственици на земята се опитвали да си върнат имота, който им е принадлежал, по съдебен път.
 
По време на сесията стана ясно, че Общината бърза да актува имотите в публична общинска собственост, защото с такъв статут възстановяване на бивши собственици не се прилага.
 
Така общината е спечелила делото, в което чрез съда перничани се опитваха да си върнат собствеността на част от централния градски площад, в която се включваше и ъгъл от Мемориалния комплекс на миньорите.
 
По думите на кмета Росица Янакиева с обявяването на 10-те общински имота за публична общинска собственост ще се защити интересът на Общината и няма да може да се приложат възстановителни процедури. В мотивите за два терена, отредени за „детски комбинат" - в кв. „Тева" и в кв. „Мошино" в района на къщите, както и за терен в „Изток" за спортна зала, се казва, че с обявяването им за публична общинска собственост ще се запази предназначението им.
 
При нужда Общинският съвет може да вземе решение за преобразуване на собствеността, уточни кметът.
 
Така сега паркът с естествена гора в Рударци ще стане публична общинска собственост и земята няма да може да бъде възстановена на някогашните й собственици. Но когато се появи подходящ купувач, ще може да стане частна общинска собственост и „човекът" да си я купи. Както се е случило и с екс военният министър Георги Ананиев и купените от него 200 кв. м. парк, както твърди кметът на Рударци.
 
Земеделските имоти в землището на Рударци подлежат на възстановяване до 2012г.и не би трябвало никой да се разпорежда с терените , уточни кметът Симеон Паблов и за пореден път настоя да се иска неговото становище, когато става дума за терени в Рударци. Подкрепи го и председателят на ОбС Добри Митрев.
 
Съдбата на въпросния парк, който до сега юридически е бил без собственик, а сега предстои да стане публична общенска собственост, вероятно ще трябва да се решава в съда.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.