iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Ферари"-то на очната хирургия вдига нивото на МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник

"Ферари"-то на очната хирургия е в Перник. От началото на годината в очно отделение на МБАЛ "Рахила Ангелова" махат очно перде с лазер.
 
Технологията е сред най- модерните в света, а апаратурата е на водещата фирма за медицинско оборудване "Алока", съобщи управителят на болницата  д-р Вяра Церовска.
 
"Закупихме апарата в началото на годината по настояване на колектива на очно отделение. Лазерът изстрелва сектора на едно съвсем различно ниво. Започнахме работа заедно с колегите от "Токуда", които и днес идват в Перник, за да консултират", каза д-р Церовска.
 
Според  д-р Росица Богомилова от очно отделение, това е най- модерният уред при операция на катаракт, който се ползва в световната медицина. Пациентите идват, правим им операцията и на следващия ден ги изписваме. Възстановителният процес е в пъти по-кратък от колкото при стандартната операция", поясни Богомилова.
 
Месечно в отделението отстраняват пердето на около 30 души, но има капацитет за над 100. Операциите са по клинични пътеки. Пациентите обаче сами трябва да закупуват очните лещи, които са между 700 и 1000 лв.
 
Диагнозата се развива с напредването на възрастта. Характеризира се с прогресивно намаляване на зрението. "За това е добре да се премахва навреме", каза д-р Богомилова.
 
Тя подчерта, че в Перник почти няма случаи на очен грип, чието медицинско название кератоконюнктивит. Епидемия от това заболяване има в някои градове на страната./ Градски вестник
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.