iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Платеното висше образование за 1600 лева

Разрешението за въвеждане на платено висше образование за степента бакалавър и магистър след придобито средно образование извън определения от Министерския съвет държавен план вече е факт. Това съобщи народният представител Ирена Соколова, член на парламентарната комисия по образование. Промените са приети днес без дебати на второ четене.
 
Очакванията са платеното висше образование да струва около 1600 лв.
 
Според приетите промени в Закона за висшето образование всеки университет може да приема студенти "платено обучение" до 5 процента от всички, които се обучават в съответната специалност. ВУЗ-овете обаче ще трябва да имат оценка "много добър" или "добър" при институционалната акредитация, за да предлагат платените специалности.
 
Приходите от платената форма ще се разпределят единствено за обучението и издръжката на студенти и докторанти, изрично е записано в приетите промени.
 
Въвеждането на платено висше образование по своята същност е антикризистна мярка, тъй като в момента държавата няма възможност да осигури необходимия финансов ресурс, обясни Соколова. По думите й мярката се е наложила по предложение на ВУЗ-овете заради тежкото им финансово състояние, особено в условията на криза.
 
Депутатката е категорична, че новата възможност за платеното висше образование няма да допусне безконтролен прием във висшите училища без достатъчен капацитет и осигуреност на необходимото качество на подготовка.
 
Студентите ще могат да се обучават срещу заплащане само при наличие на незаети места.
 
За учебната 2010-2011 година обучението ще се извършва по решение на Академичния съвет на съответното висше училище. От следващата година приемът ще се извършва по новия ред.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.