iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат алтернативна услуга в социален дом за деца

Два Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) ще бъдат разкрити от догодина в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Радост" в радомирското село Дрен. Те са алтернатива на досегашната грижа за децата.
 
В центровете ще бъдат настанявани по 12 деца на възраст от 3 до 14 години. Обособени са по два апартамента, в които по отделно ще живеят момчета и момичета. Обстановката ще бъде близка до домашата, а за децата ще се грижи персонал от по 10 човека. Годишната издръжка на едно дете ще бъде 7 255 лв.
Решение за това взе на свое заседание Общинският съвет в Радомир, но дейността на центровете ще бъде делегирана от държавата и издръжката ще се получава целево.
Съветниците решиха да бъде намален капацитетът на Дома от 60 на 24 места с персонал 14,5 щатни бройки и годишна издръжка на едно дете от 6 106 лв.
 
Преустройването на социалното заведение в Дрен е предвидено в областната и общинската стратегии за развитие на социалните услуги за периода от 2010 до 2015 г.
 
С нововъведенията е съобразен и капиталния ремонт на сегашната сграда, който се прави по спечелен от община Радомир проект и се изпълнява от фирма "Билд инженеринг В.В.Р." ООД. Общата стойност на проекта беше 4 681 055 лв. и включваше пълна реконструкция на Дома за възрастни хора "Св. Иван Рилски" в Радомир и на Дома за деца без родителска грижа в Дрен. Крайният срок за приключването му беше юни т. год.
 
В съответствие с новата методика за функциониране на ЦНСТ, в която е заложен капацитет 8, ще се пристъпи към намаляване на децета в двата центъра с цел по-добра грижа за децата.
 
Стратегията предвижда в Дрен да се изгради и преходно жилище с капацитет 6 деца, което също е планирано за 2011г. като държавно делегирана дейност.
 
Заложени са и трансформации в SОS Детско селище в Дрен, като част от къщите там също трябва да станат ЦНСТ с по 4-6 деца, а другите къщи - да се предоставят на приемни семейства.
Снимка: архив - април 2007г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.