iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ромски лидери искат да има закон за интеграция на техния етнос

Лидери на ромски организации в Перник предлагат на местните народни представители да станат инициатори на специален закон за интеграцията на ромите. Идеята им все още не е конкретна, но очакват среща с народния представител Ирена Соколова, на която ще избистрят идеите.
 
Повод за предложението на Методи Стоилов от организацията „Купате", Анелия Костадинова от Движение за равноправен обществен модел „Дром" и Любчо Харалампиев от „Конфедерация на ромите" е правилника на Областния съвет по етнически и демографски въпроси. Според тях статутът на помощния орагант има само пожелателен характер. Ромските лидери смятат, че правилата трябва да станат задължителни, за да може да се заговори за истинска интеграция на малцинствата.
 
Те търсят съдействие от депутатката Ирена Соколова и за създаване на единен ромски център, който да разработва и печели проекти за ромската общтност. Сега според тях нещата са на парче и няма обща воля, а само дребни интереси.
 
Предложенията им са в общините да има експерт, който да е натоварен с ромските работи и това да е наистина подготвен и добре оразован човек, какъвто те са готови да предложат веднага. Не са доволни и от резултатите от работата на сегашния експерт по етническите въпроси към областната администрация, защотно няма резултат от неговата работа.
 
От срещата си с народната представителка те очакват разбиране и съдействие, а от управляващите изобщо - политическа воля ромските въпроси да се уредят със закон.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.