iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Задължават банките да признаят как определят лихвите онлайн от 30 август

Информацията за начина, по който банките смятат базовата лихва, трябва да е публикувана на интернет страниците им от 30 август.
 
Задължението за това бе въведено с обнародвани вeчe промени в Закона за потребителския кредит.
 
Поправките, които засягат и ипотечните заеми, влизат в сила месец след публикуването им в "Държавен вестник". След това банките трябва да поддържат онлайн данни за текущия размер на използваните базови лихви и методологията за определянето им. Тя няма да може да се променя без съгласието на клиента. Санкцията за неспазване на тези изисквания е до 8 хил. лв.
 
Въпреки закона голяма част от банките все още нямат показани ясни правила за определяне на референтните проценти на сайтовете си, съобщиха вчера от сайта "Моите пари".
 
Методологиите за определяне на тези проценти изведнъж станали толкова сложни, че обикновен и дори разбиращ потребител не можел да изчисли как биха варирали стойностите.
 
Според "Моите пари" най-справедливо е като базов процент да се използва пазарно установен индекс (Euribor, Sofibor, Libor), като към него се прибавя фиксирана надбавка, която не се променя през целия срок на кредита.
 
Печалбата на банките към 30 юни е 352 млн. лв. и е с 29% по-ниска от тази за полугодието на 2009 г., показват пък данни на БНБ. Общата сума на активите е 71 млрд. лв. и спрямо юни 2009 г. нараства с 2,2%./ 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.