iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проект 300 и в Перник срещу безобразията на пътя - любопитни снимки

Основната причина за смъртността сред младите хора са пътните индиценти. Това сочат резултатите до момента от реализацията на проекта "300", съобщи Даниел Ванков от сдружение "Отворена младеж", представен днес в Перник .
 
Според статистиката за 2008 г. на пътя са убити 220 младежи и са ранени 2 638.
 
Амбицията на проекта е да бъдат привлечени поне 300 млади хора към каузата българските пътища да станат безопасни.
 
За името на проекта е заимствана легендата за 300-те спартанци, които със своята саможертва са събудили древна Елада, за да може да бъде „решен" проблема с настъпващата непобедима персийска армия. Така от „Отворена младеж" искат да съберат поне 300 активни млади българи, но ако са повече - още по-добре. За сигнали за безобразията по пътя те са направили специален сайт - 300.bg. Там всеки желаещ ще може да качва коментари, снимки, мнения и сигнали. Сайтът ще остане отворен до септември, а после резултатите ще бъдат обобщени.
 
104 нарушения вече са качени. Оказва се, че 77% от нарушителите са автомобили със софийска регистрация. Перник все още липсва от нерадостната класация. Заради катастрофи всяка година от лицето на земята изчезва по един малък български град. За 2009 г. починалите при пътни злополуки са били 901 човека, а през 2008-ма - 1050. Голямата цел е да престане великата безотговорност по пътищата на страната, каза Даниел Ванков. Идеята е да се събуди гражданското общество и всеки да сигнализира за нарушенията.
300  най-активни участници в проекта ще бъдат наградени с 20 златни, 80 сребърни и 200 бронзови медали. Носителите на златните призове ще получат покани за участие в заключителния семинар по проекта.
Обществото ни е безкрайно толерантно към бабаитите на пътя, смята Даниел Ванков. Не искам да умирам и едва тогава да бъде направено нещо по въпроса. Искам да направя нещо сега, заяви той.
Автоочила, които симулират шофиране в пияно състояние, е новият инструмент, който провокира участниците в движението. Слагайки ги пред очите си , човек придобива чувсвото, че е погълнал алкохол от 0,7 до 1 промила. "Европейска нощ без алкохол" е нова кампания по проекта. От "Отворена младеж" посещават нощни клубове и апелират срещу шофиране след погълнат алкохол.
 
Сдружението залага на позитивни послания, с които иска да превъзпита участниците в движението и да наложи култура при шофирането и строго спазване на правилата.

И малко снимки от инциденти по пернишките пътища. Няма съмнение, че причина за тях са нарушения на правилата и безотговорност на пътя.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.