iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Василка Паунова за тайните на средновековната крепост Перник и болярина Кракра

В първия ден на подновените разкопки в медтността Зарина нива потърсихме за разговор Василка Паунова - научен ръководител на археологическото проучване и временно изпълняваща длъжността директор на Регионален исторически музей-Перник. Всъщност това е нелека задача, защото тя не обича прекаления медиен шум около работата на екипа и? и ловко избягва срещите с журналисти. С усмивка отговаря, че причината за това са постоянни въпроси за нови сензационни открития и подценяването на дребните на пръв поглед археологически резултати, които разкриват историята на Пернишко такава каквато е била, а не такава каквато би ни се искало да бъде.
 
Василка Паунова  отказва да коментира тиражираните пикантни истории, които са се превърнали в градски фолклор. Археоложката е категорична, че са измислени и не представляват интерес за науката.
 
Кои са тези измислени твърдения?
- Наистина ли местноста Кървавото е „сакрален център на Балканския полуостров"?
 
- Вярно ли е, че крепостният хълм бил наричан Малката Света гора, защото върху него били изградени необичайно голям брой средновековни църкви?
 
- Кой и защо е решил, че гробът на болярина Кракра се намира в планината Голо Бърдо, на дълбочина 80 м и той е погребан с голямо златно съкровище?
 
Тези истори могат само да отприщят фантазиите на търсачите на силни усещания, но нямат нищо общо с реалните изводи от теренните проучвания и с мъдрото родолюбие, усмихва се археоложката. Но за да не се тиражират легенди и измислици, Василка Паунова обеща все пак да разкаже не „захаросани", а за наистина любопитни и неизвестни археологически открития от последните години. При провокацията и започна да вдига завесата с една загадка, която още не е разбулена докрай.
През 2002 г., по време на разкопките на хълма Кракра, финансирани по програма ФАР на Европейския Съюз, археолозите от РИМ-Перник попаднали на дълбока яма в близост до южната крепостна стена, в която били захвърлени един върху друг около десетина човешки скелета. Изследователите установили с изненада, че те били на хора на различна възраст, сред които няколко младежи и деца. Първоначално предположили, че това са останките на посечени бранители на крепостта при превземането и? през 1189 г. от сръбската войска, водена от жупана Стефан Неман.

След няколкодневно разчистване археолозите открили бронзов пръстен върху ръката на най-възрастния мъж сред жертвите в ямата. Накитът е с типична форма и украса от края на Х - началото на ХІ в. и станало ясно, че жестоката драма се развила почти два века по-рано преди опожаряването на крепостта Перник.

Нетипичното в това откритие било, че човешките останки били затрупани във вътрешното пространство на укреплението. От дълбока древност мъртъвците били грижливо погребвани в некрополи извън крепостните стени или в отдалечени места, предвидени за отхвърлени от обществото и религията хора.

За археолозите било явно, че попаднали на следите на неспоменавано в легендите и писмените извори събитие, от време, в което жертвите не можели да бъдат погребани извън крепостта и към тленните им останки живите са се отнесли с нетипично неуважение.
Какво и кога се е случило? Изследователите не могат да бъдат напълно категорични в изводите си. Въпреки това, особеностите на откритието ги кара да мислят, че е много вероятно да са попаднали на скелетите на хора, посечени заради извършено престъпление.

Защо те са захвърлени в границите на крепостта?
Един от възможните отговори е: Защото тогава тя е била под обсада.

Кога се е сличило това? През 1004 или 1016 г., но по-вероятно по време на втората обсада.

Друг фрапиращ въпрос е: Защо сред жертвите има и малки деца?  Историята ни подсказва отговора: Защото най-жестокото наказание за политическите противници или предателите е било изтребването на целия им род.
Ще остане загадка причината за посичането на тези хора. Извършването на ДНК - анализ на останките им ще позволи уточняването или отхвърлянето на тезата, че те са били с роднинска връзка помежду си.
Какво предателство би могло да накара болярина Кракра да заповяда такова сурово наказание?

Отговорите предстоят.
Тази вечер с факелно шестивие от 20.00ч. ще бъде открита трета лятна археологическа експедиция. В нея ще участват 60 средношколци от пернишките училища . Те ще помагат при археологическите разкопки в местностите "Зарина нива" и "Светиспас", доколкото това е предвидено в програмата им.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.