iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има ли бъдеще за механата Кракра?

Механа "Кракра" - Перник

Какво става с приватизираната механа „Кракра", която сега стои като призрак в подножието на хълма със средновековната крепост Перник искат да знаят общинските съветници в града. Петьо Фетфов от групата „Демократи за Перник"отправи питане към кмета Росица Янакиева кога е продаден обектът, какви са клаузите в договора за покупко-продажда и дали е разговаряно със сегашния собственик за бъдещето на механата. Отговор се очаква на следваща общинска сесия.
 
Фетфов подчерта, че сега в този й вид механата е отблъскваща и неприятна на вид за туристите, които посещават крепостта. Освен това в руината се влагат сериозни инвестиции за превръщането й в атрактивна туристическа дестинация и е добре и този частен обект да се впише в общата картина. Очаква се окончателното одбрение на проект за доекспонирането на старината и в момента се уточнява какъв да бъде вида на възстановяването на калето, обясни по друг повод кмета Янакиева. Експерти в тая област предлагат холограмни възстановки на крепостните стени.
 
Старата механа би могла да се впише в комплекса, но ще трябва да бъде откупена от собственика й. Имаше време, когато там се подготвяше амбициозна инвестиция, но явно е забравена. Сега сградата, приютявала много от сватбените тържества на перничани и разграбена, разкъртена и зловеща.
 
Преди време в града се говореше, че собственикът иска солидна сума, за да се отърве от бившата механа, после по без да е потвърдено официално се заговори, че имота е ипотекиран или е със съдебна възбрана. Дали ще може там да се направи информационен център и музей, каквато идея имаше, не е известно. До крепостта има стар почти разрушен православен храм, за възстановяването на който преди години също е правен проект. / Градски вестник
 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.