iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скандалният пернишки университет приема без изпити

Скандалният пернишки университет приема без изпити

С всички отстъпки за отличен успех, стипендии и бонуси излиза, че не студентите ще плащат да учат във вуза, а той на тях
 
Скандалният университет в Перник ще приема студенти без никакви изпити. Единствената специалност, в която ще се влиза с приемен изпит, е архитектура. На кандидатите дори не им се налага да ходят до града, защото могат да си подадат документите по интернет. Това е обяснено на сайта на Европейския политехнически университет.
 
В същото време просветният министър Сергей Игнатов за пореден път се възмути от битуващото у нас мнение, че "едва ли не сега всеки, който иска, отива и си плаща на касата и го приемат". "Няма такова нещо. Това не съществува нито в частните висши училища, нито в държавните", категоричен бе министър Игнатов пред БНТ.
 
Правителството одобри в пернишкия университет да учат 300 бакалаври и 165 магистри още от тази учебна година. Никой не сметна за необходимо да изясни кой стои зад офшорните капитали на собствениците, а премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов открито лобираха за създаването на вуза. Първият доктор хонорис кауза е премиерът.
 
Студентите не само че няма да полагат каквито и да било кандидатстудентски изпити, но както "Сега" писа, ще получават нечувани отстъпки и бонуси още от първия ден на обучението си. В зависимост от това дали ще изберат да учат на български, или на английски, първокурсниците бакалаври ще плащат съответно по 750 евро или по 1500 евро за семестъра, като това е само половината от сумата за тяхното обучение. След това ще плащат според успеха си, като за пълните отличници следването ще е напълно безплатно. Колегите им, които имат успех под добър, ще трябва да си поемат цялата такса. За магистрите таксите са от 2000 евро до 4000 евро на семестър, като и тук принципът за успех важи. Освен това ще им се отпуска стипендия, "ако мотивират убедително своето искане".
 
Така се стига до абсурдната ситуация отличниците и много добрите магистри не само да не плащат, за да се обучават в ЕПУ, но университет ще им плаща, за да учат там. Ръководството обаче не е спряло дотук - на студентите ще се предлага и работа в екипи по проекти, за да "заработят в университета средства, необходими за обучение и издръжка". И най-накрая - "предвиждат се и друг вид финансови стимули за иновативна и творческа дейност на студента".
 
Явно вузът няма да търпи слаби студенти, защото всички с бал под 3.50 няма да получат дипломата си.
 
"Редица големи фирми вече са подписали споразумения с ЕПУ и представителите им ще бъдат гост лектори", а на студентите ще се осигуряват стажове във фирми в Европа и Азия, пише още на сайта. Там обаче са изброени едва 4 фирми като сътрудници на вуза.
 
147 преподаватели искат да работят в ЕПУ. Всяка дисциплина ще има 2-ма преподаватели - българин, който ще преподава през семестъра, и "чуждестранен партньор, който ще посещава университета за занятия поне веднъж годишно". Освен това чуждестранните учени ще четат лекции на студентите във видеоконферентни връзки.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.