iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кризата в Гърция върна пернишки детегледачки у дома

Кризата в Гърция върна пернишки детегледачки у дома

Кризата уби бизнеса на нашите детегледачки в Гърция.
 
Атина връща на тумби българките, защото хиляди семейства там отказват услугата. Само преди няколко месеца нашенките държаха монопол над грижите за децата на заможните комшии и вадеха добри пари от професията. "От 400 до 1000 евро се изкарват за месец, като стопаните ни хранеха и подслоняваха безплатно", хвалеха се гастарбайтерките. Големи колонии от българки имаше в Атина и в Халкидики. Лятото гърците впрягаха цялото си семейство да върти бизнес с хотели и магазини и охотно наемаха бавачки за малчуганите. "Напоследък обаче фамилиите започнаха да пестят", разказва 54-годишната Мария Захариева от Перник.
 
Жената изкара осем години като гувернантка зад граница. От този януари обаче се е върнала в България заедно с още 10-ина жени. Досегашните им работодатели се отказали от услугите на българките и прекратили договорите с тях. "И комшиите започнаха да пестят. Истерията около кризата подплаши семействата и те свиха харчовете, въпреки, че това не е присъщо на гърците", твърди Мария. Много от майките са впрегнали бабите да дундуркат бебетата. Досега възрастните гъркини не са се наемали с тези задължения, но сега си надвили масрафа, за да спасят семейните бюджети на децата си.
 
Малцината останали с платени бавачки на хлапетата пък наемали азиатки. "Филипинките ни изядоха хляба", оплака се още Мария. От година и половина масово се преселиха в Гърция и се цанят в семействата на двойно по-ниски заплати. "Жени от Камбоджа също подбиват цените и сега търсят тях, българките им станаха много скъпи", обяснява перничанката. От юни досега тя е чула за поне 30 бивши колежки, които са останали без работа в южната ни съседка и са се прибрали. Повечето от тях обаче сега бачкат в София. Фирмите, които ги наемаха доскоро за Гърция, вече пренасочват бавачките към столични богаташи. "Плащат ни по 600-700 лева заплата, за да водим децата на градина и да ги прибираме", хвалят се вече бившите гастарбайтерки. Те престоявали по цяла седмица под покрива на стопаните, спестявайки разходи за пътуване до дома си в провинцията. И у нас, както зад граница, работодателите ги хранели безплатно./Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.