iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С тътен на тъпани и факелно шествие започна археологическата експедиция "Кракра 2010"

С тътен на тъпани и факелно шествие бе открита третата средношколска археологическа експедиция "Кракра 2010" в Перник. Летният лагер се провежда под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева и е в рамките на президентската инициатива "Съхрани българското". Тази година в експедицията се включват рекорден брой участници. 60 младежи, разпределени в две смени, ще помагат в разкопките на местността "Зарина нива".
 
Кметът Росица Янакиева пожела на младите хора никога да не угасва трепетът на откривателството у тях. Преоткривайки историята на древния Перник и отбранителната крепост, вие ще помогнете на Общината в задачата й да покаже древното минало на града пред Европа и света, каза тя. Кметът връчи знамето на експедицията на единайсетокласничката от професионалната гимназия по икономика Глория Бориславова и обяви експедицията за открита.
 
Специално приветствие до младите археолози изпрати президентът Георги Първанов и им постави задача да мислят как Перник би могъл да се превърне в привлекателна туристическа дестинация. Той е готов на дискусия по темата с младежите. С огромна доза патриотизъм ги зарази писателят акад. Антон Дончев. Девет месеца визатийският император Василий ІІ е клечал пред портите на Перник и на два пъти бранителите на крепостта са виждали гърбовете на 35-хилядната, непобедима византийска армия, разказа писателят. Василий ІІ е превърнал Перник в център на тогавашния ойкомен. До Китай са знаели за пернишката твърд.
 
"Днес ние трябва да постигнем равновесието на бранниците на крепостта на Кракра, които са умирали за свободата", каза Антон Дончев и заръча на младежите да доведат тук милиони хора от цял свят, за да разберат какво чудо е бил и ще бъде нашият Перник.
 
Церемонията по откриването на средношколската археологическа експедиция завърши с великолепен танцов спекатъл, поднесен от формацията "Майсторите на танца" и направен специално за тази вечер.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.