iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


3 пернишки фирми дължат по над 10 милиона лева на държавата

92 български фирми висят на хазната с борчове за по над 10 милиона лева.
 
Шокиращите данни лъснаха при справка в регистъра на големите длъжници в Националната агенция за приходите (НАП). Общият размер на задълженията на тези дружества възлиза на 2,066 млрд. лв. С толкова пари вицепремиерът Симеон Дянков спокойно може да запуши дупката в бюджета. Но както повечето дупки в България и тази май ще остане незапълнена. Само пет фирми имат имущество, което може да бъде продадено и евентуално да покрие част от дълга към държавата. Останалите 87 фирми не разполагат с никакви активи. И шансът държавата да си събере вземанията е колкото България да стане световен шампион по футбол през 2014 г. - разбирайте нищожен.
 
Разбивката по градове показва, че близо половината мастити длъжници са от София - 44. От Пловдив са 8, от Велико Търново - 5, от Варна - 4, от Перник - 3. 
 
Най-големият длъжник е от град Кюстендил, прославил се с овощарството и вкусните череши. Фирма "Унитренд" обаче не се занимава с отглеждане на череши, а с "Проучване на пазари и изследване на общественото мнение". Дружеството фигурира в списъка на данъчните със старото си име "Транслимитид". Дължи 398 милиона лева. С такива задължения кюстендилската компания би трябвало да е правила гигантски обороти. И да е известна, поне на местна почва. Но май само данъчните са чували за нея. От приходната агенция потвърдиха за мегазадължението. По случая била сезирана прокуратурата. Хвани ме, ако можеш Държавните обвинители сигурно са открили, че последната регистрация на "Унитренд" е в кюстендилския хотел "Пауталия", а преди това седалището е било в софийския кв. "Орландовци". Управител и мажоритарен собственик на "Унитренд" е Георги Сулев, на 41 години. По-любопитни са другите акционери в дружеството - фирма "Карсон", регистрирана на тихоокеанския остров Ниуе, и фирма "Таунсайд лимитед" от Самоа. Ниуе е абсолютна екзотика сред чуждестранните инвеститори у нас. Малкият коралов остров е с площ 260 кв. км и население около 1400 жители.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.