iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Един Йоан не стига

Само със стратегия и самочувствие ще станем втори Eрусалим
 
Йеромонах Никанор  от Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" - с. Гигинци: Созопол да се превърне в Ерусалим II - не вярвам, че тази приказка може да ни се случи. Нека бъдем реалисти. Както във Вселената един е Бог, така и на света един е Ерусалим. Истината е, че едно чудо не ни стига.
 
Нито Йоан Кръстител, нито хилядите ни светини могат да отприщят реките с туристи към България. Ето, и Перперикон беше уникално откритие. Но потекоха ли пари към България? Няма да станем нито Египет, нито Израел, нито Италия или Гърция. Защото нямаме визия, не знаем как да представим страната си. Искаме всичко да стане от само себе си - събуждаме се утре и вече сме топдестинация за културен туризъм. Няма да се случи - поне докато се задоволяваме да сме "страната на киселото мляко и розата".
 
Светът ще дойде да ни види, когато кажем - ние сме люлка на европейската цивилизация. Сума ти векове сме живели до най-големия културен център Константинопол. Наследници сме на траките. По земите ни е разцъфтявала Римската империя. И ги е кръстосвал Александър Велики. Какво правим обаче?
 
Вижте центъра на София - колко малко сме показали от древна Сердика? Нещо повече - за малко да я сринем, за да вдигнем подземен паркинг. Размина се на косъм - машината беше готова да прегази, схруска и изхвърли археологическите находки. Това е тъжната истина - хората с пари Сердика не ги интересува.
 
В Гърция е обратното - там всяко камъче, на което се е облегнал Зевс, придобива световна значимост. При нас като ти потрябват материали да построиш обор за животните - отиваш на старата крепост край селото, изкарваш си камъни, хвърляш ги в каруцата и окото ти даже не мигва.
 
Историческата ни памет просто липсва.
 
Вече 20 години чакаме - да седнат политиците и духовниците на една маса и да решат - как да опазим наследството си и да започнем да печелим от него.
 
Да, България е уникална. Където копнеш, изскача реликва. И над 50 на сто от тях са свързани с християнството. Имаме уникални неща - стенописи, иконостаси, дърворезби. Е, в последните 20 години те буквално бяха оставени да изчезнат.
 
Знаете ли каква борба водим, за да участваме в европейските програми? На мен ми побеля брадата от експертите по министерствата. И то - за да вземем жълти стотинки и да спасим някое манастирче. Защото днес ги имаме, утре ги губим безвъзвратно.
 
Политиците се оправдават: "Криза е!" Кризата е до време, загубата ще е завинаги. Но не го проумяваме.
 
Продължавам да твърдя - девизът на България трябва да бъде не "Съединението прави силата", а "Яз най-мразим да мислим!". Няма нужда да сме гении - достатъчно е просто да видим как го правят Гърция или Италия.
 
Какво става тук - в нашата обител например? Гигинският манастир е най-посещаваният в Пернишко. И държавата, и частни дарители наляха милиони в него в последните години. Пътят до него обаче е на чакъл - няма го дори на картата. Сега изкачването е супер трудно, след 1-2 години ще е направо невъзможно. Добре, хората стигат някак до манастира. Но пък им се ще да отседнат някъде наоколо, да изядат печено агънце. Но няма къде. А можеше да е обратното. И всички щяха да спечелят. Така правят пари в Гърция. Ние обаче не мислим стратегически, мислим тактически.
 
В момента администрацията само гледа как най-лесно да "усвои" парите Живее се "ден да мине, друг да дойде" - на парче. Да не сме по-глупави от съседите в Гърция? Даже няма да трябва да работим.
 
Имаме си природа, имаме си светини - чужденците само ще идват да си оставят парите през лятото. А ние ще си живеем добре през зимата. Защо не става? Защото гърците вярват, че са център на света. А ние се чувстваме като последната дупка на кавала. Шанс да се променим има. Да, ще отнеме години, но ключът е в образованието. На какво ни учат сега?
 
Пълнят ни главата с глупости като изомерия на алканите. А не знаем по каква земя стъпваме и колко са велики предците ни. Затова и ценностите ни са такива - учениците се изяждат едни и други. Децата дори не знаят, че "Почитай майка си и баща си, за да ти е добре на земята", го е казал не някой друг, а Бог.
 
Време е да се върнем към истината - християнството и родолюбието. Хубави, лоши, силни, слаби - Бог е пожелал да се родим именно тук. Докато не съживим българския дух, ще страдаме и материално. Бог ни дава знаци постоянно - откриването на мощите на Йоан Кръстител например - нека ги следваме. Природата и историята са нашият шанс.
 
 
Мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Св. Иван, развълнуваха вярващите християни не само у нас, но и по света. По-практичните видяха в реликвите възможност за развитие на поклоннически туризъм в страната. Други изразиха опасения, че купоните по морето ще осквернят светата находка. Kакъв знак за страната ни е тази реликва, как най-добре да се възползваме от нея и къде ни поставя тя на културно-историческата карта на света - "Стандарт" ще публикува мненията на видни интелектуалци, бизнесмени и учени. Днес ви предлагаме позицията на бившия финансов брокер от Уолстрийт и настоящ йеромонах в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян" Никанор. / Стандарт
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.