iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ветеран повежда младежка велоразходка из Перник

Ветеран колоездач от Перник ще поведе младежката велоразходка из Перник за Деня на младежта утре.
 
 72-годишният  Асен Богданов Рибарски от село Студена на младини препускал с колелото на воля, печелил титли и бил признат за един от най-добрите катерачи в републиката.
 
През 1956 година той тръгнал да учи гимназия в Перник. Съучениците му живеели на квартира в големия град. Той обаче заради баниците на майка си и домашния уют предпочел да пътува и правел това с колело. Не го плашели дъжд и сняг. Не му се опъвало  даже разстоянието до София. Често яхал велосипеда, за да отиде на гости при роднините си в столицата.
 
Често по шосетата го настигали истински състезатели и се радвали на неговата упоритост. По това време в Перник с колоездене се занимавали Иван Динев, Васил Асенов, Георги Богданов, които даже се състезавали в Пробега на мира - най-голямото състезание в колоездачиния спорт по онова време за социалистическия свят.
 
В големия спорт влязал през 1959г.  След почти 4-годишни ежедневни тренировки бил поканен да участва в  междуселски критериум на Софийска област. Бил без екипировка, с обикновено колело, но останал в групата на водачите през целия пробег. Така го забелязали и скоро попаднал в националната гарнитура.
 
Заредили се лагери, школи, състезания. Войниклъкът изкарал в „Спартак", но повече с велосипед по шосетата и на Колодрума. После отива във ВИФ и продължава да се състезава. До 1964 е най-добрият катерач. Класирал се е пръв на всички изкачвания на Вакарел, Витиня и даже връх Шипка.
 
Напуска спорта обиден, защото по политически причини не го пускат да участва в едно от най-големите състезания „Тур дьо Франс".Сега го гледа по телевизора.
 
Въпреки напредналата си възраст, често се качва на колелото за спорт , за удоволствие и за транспортно средство.
 
Като научи за идеята на младежите да обиколят Перник с колелета, реши да участва и да им предаде щафетата. Навремето четири години всеки ден е вземал начертания сега маршрут. Велосипеда му помогнал да надвие сух плеврит, лепнат след тренировки.
 
Колелото е здраве и дисциплина, всеки трябва да го владее, казва ветеранът, който ще даде жълтата фанелка на Миглен Евлогиев от сдружение "Обектив". Кани се даже да поведе колоната.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.