iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бусинският майстор-керамик Петър Гигов става почетен гражданин на Трън

Прославеният майстор на бусинската керамика Петър Гигов е предложен за почетен гражданин на Трън, пише в броя си от вчера Градски вестник".
 
Предложението да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на гр. Трън" известният бусински грънчар със своя докладна записка е направила председателката на Общинския съвет д-р Веселина Шишкова.  То ще бъде разгледано на сесия днес.
 
С това звание вече са удостоени певицата Гюрга Пинджурова и откривателят на бацилус булгарикус д-р Стамен Григоров. Традицията е от няколко години и се въвежда във връзка с политиката на общинското ръководство да популяризира делото на изтъкнати граждани, родени в общината и да изрази своята благодарност за приноса им към трънския край.
 
Самобитният грънчар  Петър Гигов е прославил майсторството и съвършенството на бусинската керамика по целия свят. Той е роден в грънчарска фамилия, предала му обичта към глината и грънчарството и е един от последните бусински грънчари. Казват, че през Възраждането в Бусинци  се въртели над 300 грънчарски колела., а през 1960 година трънчарите били десетина. 
 
Майстор Петър Гигов прави всичко възможно  да възобнови замиращата бусинска керамика и да привлече интереса на институциите към някогашния  поминък на селото. Благодарение на тези усилия днес в Бусинци  има „Музейна сбирка на бусинската керамика".
 
Петър Гигов е не само личен майстор, но и човек, който успява да издири, изкопае и съхрани до наши дни една многообразна колекция от предметите на бусинките майстори, украсявали години наред възстановената традиционна къща с грънчарска работилница в непосредствена близост до Музея. Изцяло негова е и заслугата за съхраняване на голяма част от многообразието от предмети на майсторите грънчари от Трънско. Сега в музея се съхраняват 1300 предмети от колекцията на Петър Гигов и още 1000 на майстори от селото и околността.  Майсторът си отиде от този свят през 1991г.
 
Знакът за почетен гражданин да бъде връчен на наследниците му от Кмета на Община Трън на 14 октомври 2010 г. - Ден на гр. Трън./ Градски вестник
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.