iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


.Роми взимат на заем ток от трафопост – не ги плаши даже полицията

Инспектори от енергото заедно с дознатели от Перник рано сутринта вчера обградиха бившите миньорски общежития в кв. „Караманица". Десетки роми крадат ток директно от съседния трафопост. Който с каквито кабели намери.
 
Вратата на трафопоста е разбита. Ромите са опънали кабели и са се свързали към тях и така консумират безплатен ток. Ако не бяха дошли от енергото, нямаше как да разкрият тази кражба.
 
Много от кабелите са оголени и са скрити в храстите. Жиците отведоха  и екип на bTV  към околните общежития.
 
Eкипитe  на енергото с дознатели от полицията провериха в кои помещения се ползва краден ток и съставиха констативни протоколи.
 
Тепърва ще се правят експретни сметки на каква стойност е откраднатият ток.
 
Операцията приключи без арести.
Диалог  с репортера:
 
- Ток откъде вземаш? - Ток вземаме всичките нелегално тук. Защото енергото ни издокара толкова хубаво. Имахме си електромери, надписваха ни огромни суми, а не можехме да ги платим. Безработни сме. И така останахме си без ток. - Ти отколко време ползваш ток така? - Ами от една година вече. - Е не те ли е страх, че сега трябва да го платиш? - Нема как да им го платим, защото не работим никъде. - Където намерим живеем, не плащам нищо и не ме интересува.
 
Друг млад и красив мургавел обясни, че просто взимали тока назаем.
 
Половин час след като енергото и полицията си тръгнаха, ромите намериха други кабели и се самоприсъединха към мрежата отново. Трафопостът обаче даде на късо и остави целият район без ток.
 
Всяка година инспекторите на енергодружествата в страната ЧЕЗ, Е.ON и EVN предотвратяват кражби на ток за около 5-6 млн. лева. По данни на ЧЕЗ обаче, разкриваемостта е много малка и на година в цялата страна се краде ток за 150 - 200 милиона лева.¬ / btv.bg
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.