iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тревожният характер се наследява

Тревожният характер при децата може да бъде предупредителен сигнал, тъй като при такива деца в бъдеще често развиват заболявания като депресия, алкохолизъм и наркомания.
 
Ново изследване на американски учени от Университета на Уиконсин в Медисън, сочи, че този вид човешки характер до известна степен се наследява и е свързан с област в мозъка, която отговаря за емоциите, съобщи БТА, като се позова на "Сайънс нау" (Science Now).
 
Децата, които са неспокойни и тревожни, често се вцепеняват, когато срещнат непознат или попаднат в ситуация, която преценят като заплашителна, посочва Нед Калин, психиатър и невробиолог в Университета на Уисконсин.
 
Калин и негови колеги изучили 238 млади маймуни от вида макакус резус от семействата на над 1500 маймуни, израснали в лабораторни условия с добре документирано родословно дърво. Изследователите стигнали до извода, че тревожността отчасти се наследява.
 
Наследственото влияние съставлява напр. 40 на сто.
 
Учените измерили също активността на главния мозък на маймуните с помощта на томография.
 
Според томографските изследвания тревожните животни имали по-висока активност в две области на мозъка: амигдалата, отговорна за регулиране на емоциите, и в предната част на хипокампа, отговорен за извикването само на пресните спомени.
 
Предишни изследвания вече са доказали как дадените области се възбуждат при ситуации, предизвикани от тревожно състояние.
 
Новото при изследването е, че повишената реакция в хипокампа се оказва наследствена, а тази в амигдалата - не.
 
Следващият етап от проучването ще се състои в търсенето на определени гени, участващи в процеса на контролирането на тревожността.
 
Ако те бъдат открити, то учените вероятно ще успеят да започнат разработването на препарати, които директно по генетичен път да въздействат върху състоянието на тревожност./ actualno.com
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.