iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как се отразят жегите на душата?

Жегите влияят не само на тялото, но и върху душата ни. По принцип слънцето тонизира организма. Способства за редица положителни промени, образуване на витамин D в кожата, подобряване метаболизма, циркулацията на калций и ред други. Всичко това ни кара да се чувстваме добре, дори да сме в приповдигнато настроение.
 
Когато обаче температурите се повишат около и над 30 градуса по Целзий, се получават множество физиологични реакции, с негативно въздействие върху емоциите ни. Кръвното налягане става нестабилно. Може внезапно да се покачи или да спадне. И в двата случая рискуваме нарастване на тревожността. Настроението става лабилно. Люлее се в двете крайности. Има тенденция да изпадаме лесно в депресивни или маниоподобни състояния.
 
При първите чувстваме безсилие, потиснатост, невъзможност да вземаме решения. Обземат ни мрачни мисли. Струва ни се, че всичко е безсмислено.
 
При вторите започваме да си позволяваме повече неща, които сами по себе си увреждат здравето ни. Прекаляваме с алкохола. Лишаваме се от сън. Правим грандиозни, но повърхностни планове, без да се съобразяваме с възможностите си. Падат задръжките ни. Стремим се към безразборни връзки. Губим чувство за такт. Ставаме избухливи, въвличаме се в опасни конфликти, някои дори с фатален край.
 
Тези ефекти на жегата може да се усилят при хора, които по стечение на обстоятелствата се намират в житейска криза - безработица, промяна на семейното положение, загуба на близки.
 
Най-уязвими спрямо влиянието на горещините са предразположените към психични разстройства или страдащите от тях. При тях е възможно да се отключат първи или нови пристъпи на биполярно афективно разстройство, паническо разстройство, фобии или други тежки психични проблеми. Предвестниците на подобни състояния могат да бъдат най-разнообразни, най-универсални са безпричинна тревожност, усещане за несигурност, нарушаване на съня, раздразнителност, странни или лоши мисли. / 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.