iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник с Дисниленд под земята – защо не?

Старите рудници на Перник може да се окажат истински туристически Клондайк. Дисниленд под земята замисля директорът на Културно-информационния център в Перник Кирил Манов.
 
Затворените галерии под земята могат да се превърнат в атракционен комплекс с винарни, ресторанти, летящи влакчета и приказни създания като тролове, е цитиран да казва той от вестник „Сега".
 
Градът вече има стъпки в тази посока - тук се намира уникалният за България подземен миньорски музей, който разкрива как са се добивали въглища през вековете. В пернишкия Дисниленд може да се използват старите вагонетки, ще има звукови ефекти от тракането на колела по релсите, а също и цвилене на коне - които в далечното минало са били ползвани за работа под земята, обяснява Манов.
 
Идеята не е прецедент. Минен туризъм вече се развива в Родопите. В Мадан има музей за рудодобива и Кристална зала - с над 500 експоната. Общината се надява да спечели финансиране по европрограмата "Регионално развитие", за да разработи туристически маршрути, водещи към живописни скали, пещери и някогашни подземни рудници.
 
Гърция наскоро обяви, че ще инвестира 1 млрд. евро за развитие на минен туризъм. Подобна атракция там са галериите в североизточната част на Халкидики. Туристите могат да разгледат златната мина, собственост на "Актор" - компанията, която ще строи отсечката от Нова Загора до Ямбол на магистрала "Тракия".
 
В разгара на летния сезон пък вчера престижното издание "Уолстрийт джърнъл" посвети статия на България, в която коментира, че туризмът е важно перо в икономиката, но разчита главно на големите морски и ски курорти, а освен това е заложник на занемарена инфраструктура и недостатъчно качествен персонал./ segabg.com
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.