iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вместо на празник 200 миньори от Перник – на трудовата борса

Вместо на празник 200 миньори от Перник – на трудовата борса

Миньорският  празник, който в Перник по традиция се прави в края на август се отлага, съобщиха запознати. Вместо това 200 миньори от „Мини Открит въгледобив" отиват на трудовата борса. След съкращения във въгледобивното предприятие персоналът е свит от 1070 на 870 човека, съобщава зам.изпълнителният директор на „Мини открит въгледобив" инж.Огнян Зарев, цитиран от различни медии. Сред освободените от работа има хора, навършили пенсионна възраст, така че реално съкращенията са по-малко, уточнява той.
 
Зарев обяснява драстичната мярка с рязко спадналата консумация на въглища. Пернишките въглища се продават  основно в ТЕЦ „Бобов дол" и ТЕЦ „Република", но и в двете централи потреблението чувствително е спаднало.
 
Освен намаленото потребление върху финансовата стабилност на мината са повлияли и неразплатените доставки.
 
От началото на тази година до момента „Топлофикация- Перник" е натрупала борч към „Мини Открит въгледобив" от над 6,5 милиона лева.
 
В началото на юни е подписан нов договор за доставки между въгледобивното и топлофикационното дружество. „Топлофикация - Перник" плаща само 40-50% от полученото за нуждите й гориво, въпреки намалените цени  от 140 на 120 лева за тон условно гориво, твърди Зарев.
 
От 1 август доставката на въглища за пернишката централа са спрени и ще бъдат възстановени само ако бъдат разплатени натрупаните задължения от началото на юни насам от 1,8 милиона лева.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.