iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обискират магазини в Перник за водорасли с арсен

Обискират магазини в Перник за водорасли с арсен

Масови проверки по магазините в Перник и цялата страна започват за опасни водорасли. Продуктът „Хаджики" е влязал в страната от Япония.
Дистрибутор е варненската фирма „Балев Био" ЕООД, която е пуснала стоката под търговското име „Диви морски водорасли Хиджики", предупредиха от Националната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.
Инспекторите са наредили на всички регионални звена да започнат търсене на продукта и изземването му от магазините.
В Министерството на здравеопазването са постъпили предупредителни нотификации по Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз. Нотификациите са изпратени от Великобритания и съобщават за предлагани на пазара от Япония през Великобритания Сухи водорасли (Hizikia fusiforme), с установено наличие на арсен в тях.
Публикувано е съобщение на страницата на Агенцията по безопасност на храните (FSA), информиращо потребителите относно риска от консумацията на водорасли Hijiki (Hijiki seaweeds). В резултат от направено проучване е установено разпространение на продукта Сухи водорасли (Hizikia fusiforme) в 19 държави от Европа, Африка и Азия, включително в България.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.