iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прахчета с тайна рецепта, предавана в Гигинци, церят черния дроб

Баба Гина Величкова - 72-годишна билкарка, живееща в малкото селце Гигинци, Пернишко, може да цери едни от най-тежките проблеми на черния дроб с домашна рецепта. Старата баба забърквала специални прахчета, които действали лековито на цироза, хепатит А, В, С и дори при някои проблеми на жлъчката.
 
„Рецептата е наша семейна тайна. Даде ми я свекър ми на смъртното си легло. Събра цялото семейство и ни каза да си запишем съставките, за да можем някой ден ние да помагаме на хората, както той приживе", споделила за в."Уикенд" възрастната жена.
 
Мнозина са правили опити да откраднат разковничето, но като занаятите и рецептата трябвало да бъде открадната, че да може човек да се сдобие с нея. Целебните прахчета си оставали тайна и дори щели да вкарат свекъра в затвора по комунистическо време, когато орди от партийни доктори идвали да искат рецептата.
 
„По комунистическо време един вестник писа за татко. Като научиха от партията за праховете, искаха от него да им каже тайната. Какво ли не му предлагаха, да работи в клиника, апартаменти, коли. Той все им отговаряше: „От каквото са - да са! Аз си го знам за мене, не искам абсолютно нищо. Рецептата ще я предам на семейството си. Ако някой болен иска прахчета, няма да го отпратя". Накрая го съдиха, че лекува хора без лиценз. Плащаше глоба и му беше забранено да произвежда от прахчетата", споделила старицата. / chudesa.net
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.