iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кандидатстват болницата в Радомир да стане за долекуване

Кандидатстват болницата  в Радомир да стане за долекуване

Общинската болница в Радомир вече е заявила желание да стане за долекуване, съобщиха от общинското ръководство.
 
На първия етап на кандидатстване само още 5 други общински болници от страната са изявили такова желание, съобщиха от здравното министерство. След ново подканяне от Радомир отново са подадени необходимите документи.
 
Според намеренията на здравната министърка д-р Анна-Мария Борисова  болници за активно лечение като радомирската могат да бъдат преструктурирани в болници за долекуване, продължително лечение и медицински центрове. Инвестицията ще бъде за ремонт и базово оборудване. Видът оборудване ще зависи от типа на най-често срещаните заболявания и такива, при които има нужда от дългосрочни грижи. Апаратурата ще осигури необходимата диагностика за населението на ниво извънболнична помощ и при нужда ще транспортира пациентите до   болница за активно лечение, както и ще гарантира рутинните диагностични изследвания при осъществяване на дългосрочни грижи.
 
Дали тези болници ще получат одобрение за преструктуриране зависи от няколко критерия. Те включват необходимост от легла за долекуване и продължително лечение в областта, наличие на договори за поне 5 клинични пътеки с НЗОК в последните две години и дали фигурират в списъка на общините в агломерационни ареали.
 
Това е възможният ход за съживяване на болницата в Радомир, която се самозатвори заради непосилни дългове от порядъка на 600-700 хиляди лева. Дали проектът ще успее зависи и от финансирането, но засега все още няма яснота за клиничните пътеки за долекуване как те ще бъдат остойностени.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.