iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Развъждат риби като бройлери в язовир Пчелина

Шарани като бройлери ще развъждат в язовир „Пчелина". Подобно на кокошки, рибите ще живеят в кошари, които се казват садки. Това са двойни мрежи с диаметър 6 или 8 метра, а може да са и правоъгълни като басейни. По няколко от тези мрежи се връзват за понтони, за да се обгрижват рибите. В тях може да се пуснат до 3 000 малки рибета и да се хранят додето станат готови за никулденска трапеза. По този способ може да се развъждат и толстолоб, канален сом и някои други видове риби.
Замисълът е на кмета на община Ковачевци Васил Станимиров. Идейният проект вече е готов. Напаравено е старателно проучване на темата. Бизнесът е перспективен, в Старозагорско и Раднево вече печелели от това, твърди Станимиров. Покойният кмет на Раднево Нончо Воденичаров имал такава рибовъдна ферма.
 
5.50 лв. струва в момента кило шаран франко язовира. София и Перник са близо до Ковачевци, а това са големи пазари. Освен това риби се ядат не само за празника на св. Никола, а и през цялата година. Проектът позволява и елемент на туризъм - защо да не идват мераклии да хранят рибите или да ги готвят за пазара, обяснява философията на маркетинга и мениджмънта ковачевският кмет.
 
Станимиров казва, че проектът вече е готов. С него може да се търси финансиране по Оперативна програма за развитие на сетор „Рибарство" /2007-2013/, където за усвояване има над 106 милиона евро. В приритетна ос 2 „ Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура" общият размер на предвидените разходи е 48 005 824,8 €, от които 36 004 368,6 € финансиране от Европейския фонд по рибарство. Но от тези пари досега почти не е харчено.
Преди време предприемач искаше да развъжда змиьорки в Радомирско, но проектът му не сполучи, защото банките му отказаха кредит, а авансовото плащане по проекта не стигаше, за да започни бизнеса.
 
За развъждането на шараните като бройлери в яз. „Пчелина засега проблемът е само един. Язовирът се стопанисва от „Напоителни системи" и е разрешен само за любителски риболов. Станимиров твърди, че 20% от него може да бъдат зонирани за отглеждане на риби в садки. Това трябва да бъде направено от стопанина, за да има договор за наем или концесия. В „Напоителни системи" обаче няма пари нито за заплати, нито за дейност, а районирането ще струва скъпо.
Освен това в община Ковачевци още обмислят и кой е по-добрия вариант за осъществяване на проекта, чрез общинско предприятие или чрез публично- частно партньорство.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.