iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С горски плодове може да се поумнее

С  горски плодове може да се поумнее

Учени откриха, че консумацията на горски плодове стимулира умствения процес. Причина за това за полифенолите, които се съдържат в къпините, боровинките и ягодите. Това са съединения, които помагат на мозъка да извършва важни „поддържащи" функции - съобщи „Дейли телеграф".
 
Плодовете с тъмнооранжеви, червени и сини пигменти могат дори да обърнат процеса на загуба на умствени способности, твърдят американски учени, позовавайки се на резултатите от двумесечно лабораторно изследване с плъхове, получавали много такава храна.
 
Освен в горските плодове, полифеноли има и в някои зеленчуци и ядки. Те действат като антиоксиданти, което предпазва от намаляване на умствените способности.
 
Полифенолите в горските плодове помагат на клетки, наречени микроглии, да почистват токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други симптоми за намаляване на функциите на мозъка. С остаряването микроглиите се справят все по-зле със задачите си и се натрупват отпадъци. Полифенолите им помагат да се справят по-добре, обясняват учените.
 
Така че яжте повече горски плодове и бъдете по-умни./chudesa.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.